Co je Power BI, jak funguje a proč ho používat?

V našem článku se dozvíte, jak Power BI funguje, jaké jsou jeho hlavní funkce a proč by měl být nedílnou součástí vaší firemní strategie. Seznamte se s výhodami, které vám tento nástroj přinese, a zlepšete své rozhodovací procesy díky datové analýze.

Co je Power BI,  jak funguje a proč ho používat?

V dnešní době, kdy se firmy potýkají s obrovským množstvím dat, je klíčové mít nástroje, které umožňují jejich efektivní analýzu a vizualizaci. Business Intelligence (BI) je soubor technologií a procesů, které pomáhají organizacím přeměnit data na smysluplné informace a podporují tak rozhodovací procesy. Snadnější reportování dat je stavebním kamenem každé strategie.

Co je Power BI

Power BI je nástroj určený pro analýzu, reporting a zobrazení dat. Umožňuje uživatelům spojovat různé datové zdroje, transformovat je a přehledně vizualizovat. Uživatelé mohou snadno vytvářet skvělé reporty a dashboardy pomocí intuitivního uživatelského rozhraní.

Podporuje široké spektrum zdrojů dat, od jednoduchých excelových souborů po komplexní cloudové databáze. Díky tomu může každý uživatel snadno využívat data k informovanému rozhodování a přehledně je prezentovat svým týmům.

Power BI je tedy ideálním řešením pro všechny, kdo chtějí zlepšit transparentnost a efektivitu svého podnikání.

Proč používat Power BI

Díky schopnosti integrovat různé zdroje dat na jedno místo je analýza efektivnější a rychlejší. Uživatelé mohou snadno vizualizovat vývoj a trendy, což vede k lepší informovanosti a kvalitnějším firemním rozhodnutím.

Navíc Power BI zjednodušuje spolupráci tím, že umožňuje sdílení reportů a dashboardů v reálném čase, což usnadňuje spolupráci mezi týmy. Výsledkem je snadnější komunikace, rychlejší schvalování strategií a efektivnější sledování plnění cílů.

Výhody se projevují i v bezpečnosti dat a intuitivním uživatelském rozhraní. Silné šifrování a pokročilé bezpečnostní mechanismy chrání citlivé informace firmy, zatímco přehledné rozhraní umožňuje snadné používání i pro ty, kteří nemají hluboké technické znalosti. To vše dělá z Power BI neocenitelný nástroj pro moderní podnikání.

Implementace

Každá firma generuje data bez ohledu na to, jestli chce. Většina data záměrně sbírá a zaznamenává, minimum firem je však dokáže interpretovat.

Implementace Power BI zahrnuje několik klíčových fází. Prvním krokem je identifikace zdrojů dat, které mohou zahrnovat databáze, cloudové služby, excelové tabulky nebo jiná řešení, která firma již využívá. Následně se tyto zdroje propojí s Power BI, což je díky široké nabídce předpřipravených konektorů často velmi snadné.

Dalším krokem je transformace a modelování dat. Zde se data předzpracovávají a čistí, aby byla připravena pro analýzu. Power BI poskytuje intuitivní nástroje pro čištění a proměnu dat, které uživatelům umožňují odstraňovat chyby, sjednocovat formáty a zajišťovat, že data budou konzistentní a relevantní pro další analýzu.

Po úspěšném zpracování dat následuje tvorba interaktivních reportů a dashboardů.

Jak pracuje s daty

Power BI má schopnost integrovat data z různorodých zdrojů. Může se jednat o tradiční databázové systémy jako SQL Server, cloudové platformy jako Azure nebo AWS, soubory typu Excel nebo CSV, ale také online služby jako Google Analytics, Salesforce nebo SharePoint. Tato šíře podporovaných zdrojů zajišťuje, že společnosti mohou sjednotit své datové toky a vytvořit holistický pohled na své podnikání.

Data, která Power BI sbírá, jsou prezentována ve formě interaktivních vizualizací. Tyto vizualizace zahrnují například:

- sloupcové grafy - ideální pro porovnání různých kategorií nebo časových úseků,

- liniové grafy - skvělé pro sledování trendů v čase,

- výsečové grafy - umožňují uživatelům snadno vidět podíly jednotlivých částí na celku,

- mapa - umožňuje vizualizovat geografická data a identifikovat regionální trendy,

- stavy a měřidla - poskytují rychlý přehled o klíčových metrikách a výkonnostních ukazatelích.

Vizualizace lze kombinovat a upravovat dle potřeb uživatele, což umožňuje detailní a přesné analýzy. Interaktivita je jednou z klíčových výhod Power BI, neboť uživatelé mohou snadno klikat na jednotlivé prvky vizualizace a získávat podrobné informace, nebo aplikovat filtry a segmentace pro podrobnější pohledy na data.

Power BI tedy nejen že podporuje integraci s více než 70 různými datovými zdroji, což výrazně zvyšuje flexibilitu a použitelnost platformy, ale také usnadňuje přístup a analýzu dat. Umožňuje jejich prezentaci v intuitivní a přehledné formě, která podporuje rozhodovací procesy a zvyšuje efektivitu celé organizace.

V rámci naší nabídky si můžete vybrat balíček Základ, Komplet nebo řešení na míru. Díky připraveným balíčkům získáte jejich rychlé nasazení a můžete je začít téměř ihned používat. Balíček Komplet obsahuje oproti Základu rozšířené reporty pro sklad, výrobu a nákup.

Nevíte si rady, která možnost je pro vás tou nejlepší volbou? Napište nám prostřednictvím kontaktního formuláře a my s vámi rádi probereme, které z řešení Pinya BI je pro vaši společnosti nejvhodnější.

Pomůžeme vám s digitalizací firmy

Domluvit schůzku